Gelderland, Achterhoek, Doetinchem

info@dubbelland-teksten.nl

0314-727011

Bij geen gehoor voicemail inspreken s.v.p. dan wordt u binnen 24 uur teruggebeld.

 

 

PORTFOLIO


Motivatiebrief toelating Toegepaste Psychologie


Varsseveld, 25 maart 2017


Betreft: motivatiebrief opleiding Toegepaste Psychologie 


‘When you think everything is someone else’s fault, you will suffer a lot. When you realize that everything springs only from yourself, you will learn both peace and joy.’        Dalai Lama


Graag wil ik mezelf introduceren met dit citaat. Als er iets is wat ik in mijn (korte) leven heb geleerd, is het dat kracht ontstaat vanuit sensibiliteit en dat sensibiliteit onlosmakelijk verbonden is met jezelf kwetsbaar opstellen. Dat kan alleen wanneer je echt leert naar jezelf te kijken, de bekende spiegel voorhouden. Het is een misstand dat gevoelig zijn betekent dat je zwak bent. Ik geloof daar niet in. Het is juist heel moeilijk om erachter te komen wie je bent, wie je wil zijn en wat je ervoor moet doen om die persoon ook te worden. Daar is soms hulp bij nodig en ik wil graag de opleiding Toegepaste Psychologie gaan volgen aan het Saxion in Deventer, omdat ik graag die hulp wil zijn voor anderen.


Deze opleiding past bij mij om verschillende redenen. Allereerst werk ik graag met mensen. Dit is ook terug te zien in mijn werk waar veel tijd in gaat zitten. Ik werk namelijk als gym- en turndocente bij de Varsseveldse Gymnastiek Vereniging, waarvan ik van kinds af aan fanatiek lid ben. Voor deze baan heb ik verschillende cursussen en een opleiding gevolgd. Met dit diploma en de certificaten ben ik een bevoegd instructeur en begeleider voor alle groepen en leeftijden bij de vereniging. Daarnaast ben ik voorzitter van het jeugdbestuur, een bestuur dat jaarlijks activiteiten organiseert voor de jeugdleden van de vereniging. Verantwoordelijkheden die hierbij komen kijken zijn onder andere het voorzitten van de vergaderingen en overzicht houden tijdens de activiteiten. Turnen was altijd mijn grootste passie en deze sport heb ik jarenlang op hoog niveau beoefend. Voor turnen moet je veel kracht, geduld en doorzettingsvermogen hebben. Dat maakte mij een goede turnster, maar voor de groep een nog betere instructeur. Ik weet mijn leerlingen te motiveren zodat ze kunnen groeien, zowel op fysiek als mentaal niveau. Daarom is het voor mij heel logisch om Toepaste Psychologie te gaan volgen.


Daarnaast ben ik enorm geïnteresseerd in wat mensen denken en hoe zij reageren op situaties. Ik vind het prettig om meerdere rollen aan te nemen. Zo vind ik het prettig om te observeren en te luisteren, zodat ik alle tijd heb om de informatie binnen te laten komen. Daarnaast vind ik het ook erg waardevol om adviseur te kunnen zijn, zodat ik iemand verder kan helpen. Maar soms is een goed luisterend oor voldoende, zodat iemand het gevoel krijgt dat hij/zij echt gezien en gehoord wordt. Ik merk dat ik dit ook uitstraal, want geregeld komen mensen naar mij toe om hun verhaal te doen. Dat vind ik erg prettig. Vanuit deze gedachte heb ik gesolliciteerd bij het zorgcentrum in Varsseveld naar de functie van verzorgster. Ik wil hier in de zomervakantie gaan werken om natuurlijk een zakcentje bij te verdienen, maar veel belangrijker om ervaring op te doen. Van mij wordt verwacht dat ik help in het huishouden, maar dat ik ook een praatje maak met de ouderen. Ouderen zijn eenzaam, dat weten we allemaal wel, maar wat doen we eraan? Ik wil op deze manier iets betekenen voor deze mensen. Je kan mij omschrijven als een zorgzaam type dat actie onderneemt en een warm hart heeft voor het welzijn van anderen. Dat is een tweede reden voor mij om te kiezen voor de opleiding Toepaste Psychologie.


Ter oriëntatie op de studie heb ik meerdere voorlichtingen op verschillende hogescholen bezocht. Daarnaast heb ik een meeloopdag van de studie gedaan. Ook kwam bij meerdere studiekeuzetests deze opleiding hoog in de resultaten. Ik heb me verdiept in de verschillen tussen de studie aan het Saxion en de HAN, waarbij ik tot de conclusie gekomen ben dat het Saxion een veel bredere basiskennis van de psychologie verstrekt. Deze brede basis sluit goed aan bij mijn toekomstvisie; ik zou namelijk graag willen werken in de gezondheidszorg/hulpverlening. Op de lange termijn wil ik graag doorleren voor psycholoog door aan de universiteit de opleiding Psychologie te volgen. Ik ga dit jaar mijn havodiploma halen, maar ik heb een vwo-achtergrond en ben enorm gemotiveerd om door te leren. Als ik mezelf kort zou moeten omschrijven, dan ben ik een harde werker die goed weet wat ze wil en haar doelen helder voor ogen heeft. Het liefst zie ik mezelf dan ook over een aantal jaren als psycholoog, die kinderen en jongvolwassenen met psychische problemen kan helpen. 

Hopelijk heb ik met deze brief een duidelijk beeld van mijn persoonlijkheid en interesses weten te geven en ik hoop van harte dat ik word toegelaten tot de studie Toegepaste Psychologie.
Met vriendelijke groet,

Rachel Tieltjes

Webteksten Workmate Company


 

www.workmatecompany.nl